Poliția Animalelor din România este doar începutul dezastrului: eșecul instituțional de la care “ne mănâncă câinii” EXCLUSIV

de: Denisa Dudescu
23 07. 2023

Mii de dosare penale, mii de amenzi și mii de animale au fost salvate de agenții de la Poliția Animalelor în perioada 2021-2022, se arată într-un răspuns transmis de Poliția Română pentru Playtech.ro. Pe 23 ianuarie 2022 am avut și prima condamnare cu executare în cazul unui bărbat din Galați care a omorât câinele unui vecin. Totodată de anul trecut legea prevede pedepse mai dure și amenzi mai mari pentru cei care ucid sau chinuie animale. Poliția animalelor are birouri în toată țara și mașini speciale cu care se deplasează la cazuri, însă când trebuie să îi sunăm? care sunt atribuțiile concrete ale instituției și ce a făcut Poliția Capitalei, de exemplu în cazul Anei Oroș, femeia ucisă de câini în București la începutul anului? Sau ce trebuia să facă în acest caz? Sunt doar câteva întrebări la care încercăm să răspundem în continuare.

Ce este Poliția Animalelor și când a fost înființată

Poliția Animalelor a fost înființată în 2020 în mandatul de ministru de Interne al lui Marcel Vela.

„Guvernul României a aprobat, miercuri seara, prin ordonanţă de urgenţă, înfiinţarea Poliţiei Animalelor. O dorinţă a noastră a tuturor, un proiect care a fost supus unei dezbateri lungi, unei transparenţe publice, am discutat cu toţi cei care sunt implicaţi în acest domeniu, cu asociaţii pentru protecţia animalelor, cu specialişti”, a declarat Marcel Vela, aflat la Timișoara, în octombrie 2020.

Marcel Vela, fostul ministru de Interne. Sursă foto: Ministerul Afacerilor de Interne

Vela spunea atunci că Poliția Animalelor cuprinde 488 de angajați alături de 88 de medici veterinari. Au fost înființate structuri în toate județele și au fost organizate concursuri pentru ocuparea locurilor vacante.

„La nivelul tuturor inspectoratelor județene de poliție au fost înființate birouri pentru protecția animalelor, iar la nivelul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București a fost înființat Serviciul pentru Protecția Animalelor. 

În acest context, structurile teritoriale desfășoară activități pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională specifice domeniului, acționând pe raza de competență teritorială corespunzătoare. 

Activitățile desfășurate la nivel național de către structurile pentru protecția animalelor sunt analizate periodic în vederea organizării și executării mai eficiente a activităților polițienești pentru prevenirea și combaterea încălcărilor legislației incidente domeniului”, a transmis pentru Playtech.ro Poliția Română.

Surse din poliție au precizat pentru Playtech.ro, că cel puțin la nivel local în unele zone, din lipsă de personal la cazurile care vizează maltratarea sau uciderea animalelor merg polițiștii de la Ordine Publică.

Potrivit descrierii de pe site-ul Poliției Române aflăm că Direcția pentru Protecția Animalelor este structura de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, „cu competență teritorială generală în domeniul coordonării activităților privind prevenirea și combaterea faptelor de natură contravențională penală care au ca obiect animalele aflate într-o situație de pericol”.

Mașini speciale pentru Poliția Animalelor. Cum arată

Polițiștii intervin cu mașini speciale în aceste cazuri. Nu au sirenă sau girofar, însă diferă culoarea față de autospecialele obișnuite și au un loc special pentru a ține animalele.

Mașina este un Ford Ranger, are un motor de 2.0 și are 160 de cai putere. A intrat în dotarea poliției în 2021.

Mașini Poliția Animalelor foto: Turnul Sfatului

Bilanțul cazurilor instrumentate de Poliția Animalelor

Într-un răspuns oferit de Poliția Română redacției Playtech.ro în perioada anilor 2021 și 2022, structurile de protecție a animalelor au emis „788 de ordine de plasare în adăpost pentru 2.453 de animale aflate în situații de pericol”.

Totodată, pentru neregulile de natură contravențională constatate, în această perioadă au fost aplicate 13.984 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 6.418.793 de lei, iar în ceea ce privește activitatea de cercetare penală, au fost întocmite 3.278 de dosare penale.

Care sunt atribuțiile polițiștilor în acest departament și când sunăm la urgențe

Pentru îndeplinirea atribuțiilor de specialitate și funcționale, a misiunilor și sarcinilor profesionale, direcția coordonează, îndrumă și controlează, pe linie de specialitate, activitatea structurilor cu competențe în domeniul protecției animalelor constituite la nivelul inspectoratelor județene de poliție și a Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

  • prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională, care au ca obiect animalele aflate într-o stare de pericol;
  • activitățile acestora vizează tragerea la răspundere a persoanelor care încalcă legislația privind protecția animalelor;
  • gestionarea câinilor fără stăpân și regimul de deținere al câinilor periculoși;
  • polițiștii intervin de urgență la sesizări privind maltratarea, schingiuirea, uciderea animalelor, ori organizarea de lupte între acestea;

Sunăm la 112 în condiții de urgență atunci când animalul suferă și se impune o prezență imediată a polițiștilor pentru a salva acel animal, iar dacă nu este o situație urgentă poate fi făcută o petiție către e-mailul inspectoratului din județul în care locuiți.

Care sunt obligațiile proprietarilor de animale

  • Proprietarii de câini sunt obligați să microcipeze animalele, în vederea identificării. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei;
  • Câinii trebuie să fie înregistrați în registrul de evidență a câinilor cu stăpân R.E.C.S. Nerespectarea acestui lucru se sancționează cu amendă de la 2.000 la 5.000 de lei;
  • Sterilizarea câinilor ce aparțin rasei comune și a metișilor acestora, excepție făcând exemplarele care fac parte dintr-o rasă omologată, este obligatorie.
  • Vaccinarea antirabică este o obligație, iar nerespectarea ei se sancționează cu amendă de la 400 la 800 de lei.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le respecte proprietarii de animale. Legea cu toate excepțiile sale poate fi citită aici.

  • De menționat faptul că gestionarea câinilor fără stăpân, chiar și a celor abandonați, identificați pe spațiul public, este de competența consiliilor locale în a căror circumscripție a fost identificat animalul.

Cazul Anei Oroș și Poliția Animalelor 

Ana Oroș, în vârstă de 43 de ani, a murit pe 21 ianuarie, după ce a fost atacată de câini, în timp ce alerga în apropiere de Lacul Morii. Femeia mai fusese mușcată în trecut de câini în aceeași zonă.

Acolo erau foarte mulți câini, spuneau vecinii, dintre care unii agresivi care aparțineau oamenilor, însă nu erau declarați la poliție.

Poliția Locală spunea atunci că nu primise până atunci sesizări privind existența câinilor fără stăpân în zona unde s-a petrecut tragedia, mai anunță instituția care se află în subordinea Primăriei Sectorului 6.

A fost un ping-pong și cu cei de la ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor), care spuneau că nu pot face față singuri în fața numărului mare de acțiuni și solicitări în aceste cazuri și că are nevoie de sprijin.

Asta deși, Ana mai fusese mușcată în aprilie 2022 în aceeași zonă. Într-un răspuns pentru Playtech.ro, Poliția Română a spus că „la nivelul D.G.P.M.B. – 

Serviciul pentru Protecția Animalelor există un dosar în care se efectuează cercetări sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, cu privire la infracțiunea prevăzută de art. 12, alin 3 din OUG 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoși și agresivi, raportat la art. 196 alin. 2, şi art. 194, alin. 1, lit.  c şi e din Codul Penal”.

Prima condamnare cu executare a pedepsei

În 2022 Curtea de Apel Galați a pedepsit cu un an de închisoare cu executare un bărbat care a ucis cu un cuțit cățelul vecinului său cu care a avut o altercație. Cățelușa din rasa Amstaff pe care o chema Ritta a fost ucisă în 2019, iar decizia instanței a venit după trei ani.

Individul a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru „act de cruzime împotriva animalelor”, o premieră în România.

În multe dintre cazuri mulți agresori obțin pedepse cu suspendare sau amenzi, iar acest lucru încurajează astfel de fapte de violență față de animale, susțin ONG-urile de profil.